bolig-udlejning.dk
ganske enkelt og ganske gratis!

Friday d. 6. December 2024

3F: Dansk Byggeri angriber bekæmpelsen af social dumping

Nyhed, Friday, February 20, 2015:

3F: Dansk Byggeri angriber bekæmpelsen af social dumping

I en sag, der kører i Voldgiftsretten i dag, har 3F Bygge, Jord og Miljø i København krævet 47 millioner kroner af det italienske metro-firma Cipa, der ifølge 3F-afdelingen har underbetalt flere hundrede metro-arbejdere fra Rumænien, Polen, Italien og Portugal.

Men efter en juridisk indsigelse fra Cipas advokat Jacob Sand mod afviklingen af den faglige voldgift, får Arbejdsretten nu til opgave at afgøre om den overenskomstbestemmelse, som 3Fs sag bygger på, er et brud på det EU-retlige princip om arbejdskraftens frie bevægelighed.

- Cipas advokat og Dansk Byggeri, som er Cipas arbejdsgiverorganisation, har med den juridiske indsigelse forsøgt at få obstrueret den konkrete sag, men det har de heldigvis ikke haft held med. Sagen kører videre i dag, så forhåbentlig har vi nogle glade medlemmer, der senere i dag får at vide, at de har mange penge til gode, siger næstformand i 3Fs Byggegruppe Palle Bisgaard, der dog stadig ærgrer sig voldsomt over, at Dansk Byggeri er med til at undsige de fælles overenskomster, som organisationen selv har været med til at aftale:

- Selv om der intet er at komme efter ifht EU-retten, skal Arbejdsretten nu bruge tid på at se på en overenskomstbestemmelse, der er lavet i fælleskab mellem os og Dansk Byggeri for at bekæmpe det store problem med social dumping i Danmark. Det er en skændsel, at Dansk Byggeri skubber en privat advokat foran sig for at omtviste et af de bedste redskaber, vi har til at sikre ordnede løn- og arbejdsforhold i byggebranchen, siger Palle Bisgaard, der refererer til de meget benyttede 48 timers-møder, som Dansk Byggeri selv har aftalt med de relevante fagforbund ved overenskomstforhandlingerne i 2010 og som med succes er brugt i over 1000 sager.

48 timers-møder bruges til, at parterne meget hurtigt (inden for to døgn) finder en løsning på en konflikt – fx underbetaling af medarbejdere – så man undgår følger som arbejdsnedlæggelser eller at udenlandske firmaer forsvinder ud af landet, før konflikten er løst.

Ifølge overenskomsten er der ved 48 timers-møder omvendt bevisbyrde – det vil sige, at det er arbejdsgiverne, der skal bevise, at de tilbyder ordnede forhold. Cipas advokats indsigelse bygger på den præmis, at der i overenskomsten kun gælder omvendt bevisbyrde for udenlandske medarbejdere og at formålet med dette skulle være at pålægge arbejdsgivere med udenlandske medarbejdere en ekstra byrde og dermed fremme brugen af danske medarbejdere, hvilket er i strid med EU-retten.

- Men omvendt bevisførelse optræder flere steder i overenskomsten og er indført som almen bestemmelse – det gælder altså for alle medarbejdere uanset nationalitet. I øvrigt har vi jo netop indført 48 timers-møder med omvendt bevisførelse for at beskytte udenlandske arbejdstagere i Danmark, siger Palle Bisgaard, der mener, at Cipa og Dansk Byggeri med deres juridiske indsigelse direkte angriber bekæmpelsen af social dumping.

- Nu må vi afvente Arbejdsretten, og i mellemtiden er der - uden grund - skabt usikkerhed om 48 timers-møderne. Det er virkelig et skidt træk fra Dansk Byggeris side, siger Palle Bisgaard.

Det forventes, at Voldgiftsretten kommer med en tilkendegivelse om Cipa-sagen senere i dag.

Pressemeddelelse: 3F

© 2024 bolig-udlejning.dk
kontakt os hvis du har spørgsmål på info@bolig-udlejning.dk