Indsatsen for at holde liv i landets udkantsområder er for sporadisk og mangler visioner.
Sådan lyder det fra landsbyforsker Jørgen Møller fra Aalborg Universitet, efter at Jyllands-Posten søndag kan fortælle, at indbyggertallet i landets større byer er steget med 7,6 procent siden 2009, mens befolkningen i landdistrikterne er faldet med 5,2 procent.
Eller sagt med andre ord: En af de største udflytninger fra land til by i EU i de senere år.
- Området her har været præget af løsrevne initiativer, der stritter i øst og vest. Hvor man laver en lille nedrivningspulje her, lidt udligning der og en motorvej hist og pist, siger Jørgen Møller.
- Der er behov for at tænke 25 år frem, og jeg kunne godt se for mig, at man lavede en kommission for landdistrikterne. Og selvom det kan lyde uendeligt naivt, så bør man lave en vision, som går på tværs af politiske skel, siger han.
Som noget af det første bør man starte bulldozerne, mener Jørgen Møller:
- Vi har ubegribeligt meget kasseret bygningsmasse og hundredetusinde dårlige bygninger, som der fysisk skal ryddes op i. Og så skal det være lettere at opnå lån for folk i landdistrikterne, lyder buddene.
Spørgsmål: Kan du ikke forklare, hvor man skal bruge så mange penge på det her?
- Jeg tror, at mange mennesker trods alt stadig er så tæt på det gamle landbrugssamfund, at der stadig er en goodwill - også i den københavnske kødby - til at gøre noget ved landdistrikterne.
- Jeg tror stadig, der er en solidaritet der gør, at folk er parate til at smide de milliarder, det koster, efter at skabe velfungerende landdistrikter, siger Jørgen Møller.
/ritzau/